Ryanair

Copyright © All Rights Reserved

 

Ryanair

 

Ryanair is net als Easyjet een lage-kosten-maastschappij. Toch zijn er achter de schermen verschillen tussen deze twee maatschappijen. Zo moet je bij Ryanair zelf betalen voor je basiscursus en krijg je als steward(ess) bij Ryanair geen eten of drinken tijdens je vlucht (dit moet je zelf meenemen). Aan de andere kant is het rooster bij Ryanair redelijk stabiel. Ook is het goed om te weten, dat je niet direct een Ryanair contract krijgt, maar een contract bij een externe onderneming. Ryanair heeft niet de beste arbeidsvoorwaarden in de luchtvaart, maar kan voor sommigen een goed begin zijn voor een carriere in de lucht.

 

Aan de rechterkant vind je een voorbeeld van een rooster van Ryanair.

 

De belangrijkste punten volgen hieronder:

 

Contract:

Als je begint bij Ryanair, krijg je geen contract bij Ryanair, maar een contract van maximaal drie jaar bij een extern bedrijf. Dit bedrijf verzorgd ook de basiscursus. Na minimaal een jaar bestaat de mogelijkheid op een vast Ryanair contract. Dit gaat vaak samen met de promotie tot Cabin Crew Supervisor (CCS).

 

Promotie/Carrièrremogelijkheden:

1. Cabin Crew

Na minimaal 1 jaar:

2. Cabin Crew Supervisor (no 1)

 

Salaris:

Start netto salaris Cabin Crew:

Ong. €1200-1500

Het salaris hangt sterk af van hoeveel vlieguren je maakt. Bij veel standby diensten (zonder te worden opgeroepen) of ziekte, kan het gebeuren dat je minder dan €1000 verdient.

 

Ryanair contract netto salaris Cabin Crew Supervisor:

Ong. €1500-€2000

Bij een Ryanair contract ben je verzekerd van een hoger basissalaris, waardoor veel standby diensten of ziekte niet voor een substantieel lager salaris zorgen.

 

Gestationeerd:

Ryanair heeft een groot aantal bases. Afhankelijk van beschikbaarheid, zou je gestationeerd kunnen zijn in London, Maastricht, Rome en nog veel meer andere steden. Je hoeft alleen maar Engels te spreken, ook als je buiten Engeland gestationeerd bent. Het is echter niet mogelijk om vantevoren je basis te bepalen. Je zou kunnen aangeven waar je graag naartoe zou willen, maar dit wordt niet gegarandeerd. Ook kun je op je basis een transfer naar een andere basis aanvragen. Dit wordt op basis van beschikbaarheid geaccepteerd.

 

Overnachting na een werkdag:

Je overnacht altijd thuis.

 

Rooster:

Het rooster is redelijk stabiel ingedeeld. Meestal vlieg je vijf dagen, daarna heb je twee dagen vrij, daarna vlieg je weer vijf dagen en daarna heb je drie dagen vrij. Dan begint deze cyclus weer opnieuw. Tussendoor volgen standby-diensten, zowel thuis als op de luchthaven.

 

Interne training:

- 6 Weken

- De training moet zelf worden betaald. Het bedrag hangt af van het bedrijf waar je de training volgt, maar ligt rond de €2000.

 

Meer informatie op de site van Ryanair!

 

 

"When once you have tasted flight, you will forever walk the Earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return."