Opleiding

Copyright © All Rights Reserved

Interne Opleiding

Elke luchtvaartmaatschappij heeft een interne opleiding, waarin de toekomstige stewards en stewardessen voor deze maatschappij worden opgeleid. Deze opleiding duurt tussen de twee en tien weken en bestaat meestal uit twee onderdelen: veiligheid en service.

1. Veiligheid

Hier wordt vaak de grootste nadruk op gelegd, aangezien de veiligheid aan boord de voornaamste taak van een steward(ess) is. Onderdelen die hier worden besproken zijn:

- Noodlanding op het land en op het water

- Het verlies van de cabinedruk (de zuurstofmaskers vallen naar beneden)

- Een brand aan boord

- Het overleven op het land en op het water na een noodlanding (o.a. zwemvesten en reddingsboten)

- EHBO

- Crew Resource Management (o.a. de onderlinge communicatie tijdens de vlucht)

2. Service

Dit onderdeel is erg verschillend per luchtvaartmaatschappij. Sommige maatschappijen hebben meerdere klassen (economy, business of eerste klas) en bieden een gratis service aan. Andere maatschappijen hebben voor elke vlucht een standaard programma en bieden eten en drinken te koop aan.

De kosten en betaling van deze interne opleiding zijn erg verschillend per maatschappij. Bij sommige maatschappijen krijg je betaald tijdens de opleiding, bij andere maatschappijen krijg je geen salaris tijdens de opleiding en soms moeten aankomende stewards en stewardessen zelf betalen voor de interne opleiding. Onder het kopje 'Maatschappijen' vind je meer informatie over de opleidingskosten per maatschappij.

Externe Opleiding

Aangezien elke maatschappij een interne opleiding heeft, is het niet noodzakelijk om een externe opleiding tot steward(ess) te volgen. Onder het kopje "Maatschappijen" kun je echter zien, dat het voor sommige maatschappijen noodzakelijk is om te beschikken over een HAVO, afgeronde MBO3 of MBO4 opleiding. Als je hier niet over beschikt, zou het dus handig kunnen zijn om een MBO opleiding tot stewardess te volgen. Zo vergroot je je kans op een baan als steward(ess) en beschik je meteen over het noodzakelijke diploma.

Ook onderwijsinstellingen weten, dat veel mensen graag steward(ess) zouden willen worden. Daardoor worden er veel verschillende opleidingen aangeboden (soms tegen aanzienlijke prijzen). Het is bij de keuze van de juiste opleiding belangrijk dat je kijkt om wat voor opleiding het gaat:

- Een ROC-opleiding met erkend MBO 4 diploma (kijk eens op www.roc.nl en zoek op “luchtvaartdienstverlener”)

- Een privé-opleiding met erkend MBO 4 diploma (bijvoorbeeld het Tio)

- Een privé-opleiding zonder erkend MBO 4 diploma

Een privé-opleiding kost meer geld als een opleiding aan een ROC, maar kan je bijvoorbeeld sneller aan een diploma helpen. Als je op dit moment over een MBO 3 diploma beschikt, zijn er mogelijkheden om een 1-jarige MBO 4 opleiding te volgen tot luchtvaartdienstverlener. Als je al beschikt over een MBO 4 diploma, zou je een extra (privé) opleiding kunnen volgen om de kansen op een baan in de lucht te vergroten.

Tot slot is het belangrijk om te weten, dat er ook genoeg stewards en stewardessen succesvol aan het werk zijn zonder specifieke externe opleiding, maar met slechts een HAVO- of VWO-diploma of een MBO 4 diploma in een totaal andere richting. Een externe opleiding tot steward(ess) vergroot dus je kansen om aangenomen te worden, maar zijn geen garantie voor een baan. Ook zijn er maatschappijen die helemaal geen MBO diploma eisen. Voor meer informatie over deze opleidingseisen, zie het kopje “Maatschappijen”.

 

 

"When once you have tasted flight, you will forever walk the Earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return."