stewardessen-in-opleiding
Cabin attendant,  MBO,  Opleiding,  Stewardess,  Studie

Welke MBO opleidingen tot stewardess zijn er?                                            

Er zijn verschillende opleidingen in Nederland die je kunt volgen om stewardess te worden. Gemiddeld duurt een mbo opleiding tot stewardess 3-4 jaar. Sommige opleiders bieden een versneld traject aan waarbij je al binnen een paar maanden stewardess kunt worden. In deze blog de verschillende opleidingen op een rijtje.

Stewardessopleiding MBO niveau

In Nederland zijn er zowel openbare als particulieren opleiding om stewardess te worden. Er zijn verschillende namen voor de stewardessenopleiding, een veel gehoorde naam is luchtvaartdienstverlener. Sommige van deze opleidingen zijn particulier, ook wel privé opleidingen genoemd. Let erop dat privé scholen vaak een hoger collegegeld vragen en er andere regels kunnen gelden voor een lening of studentenreisproduct (OV) van DUO. Hier vind je meer informatie over de voorwaarden voor studiefinanciering bij een particuliere opleiding.

Tijdens de opleiding tot stewardess zijn er verschillende kerntaken die je leert:

  • Het verlenen van service aan internationale passagiers/gasten
  • Het begeleiden van passagiers/gasten op de luchthaven
  • Het begeleiden van passagiers in het vliegtuig

Nadat je de opleiding hebt gevolgd kun je naast een baan als steward of stewardess in de lucht, ook grondstewardess worden op een vliegveld. De meeste stewardessenopleidingen zijn op mbo niveau 4.

Om toegelaten te worden op een mbo niveau 4 opleiding heb je een van deze vooropleidingen nodig:

  • Je hebt een diploma van de gemengde, theoretische of kadergerichte leerwegen aan het vmbo;
  • Je hebt een Havo diploma;
  • Je hebt een MBO Niveau 2 diploma;
  • Je hebt een MBO niveau 3 (BOL of BBL) diploma;

Bij sommige opleidingen is er een beperkt aantal plekken beschikbaar per jaar (numerus fixus). Het kan zijn dat er extra toelatingseisen zijn of dat de plekken gevuld worden met de studenten die zich als eerste inschrijven. Is het maximale aantal studenten bereikt vraag dan of je op de wachtlijst gezet kan worden.

Hieronder vind je een overzicht van de stewardessenopleiding door heel Nederland:

STADSCHOOL
AmersfoortMBO Amersfoort
AmsterdamTIO
ApeldoornAventus
EindhovenSumma CollegeTIO
GroningenNoorderpoort
HengeloTIO
HoofddorpROC MBO College Airport
LeeuwardenFriesland College
LelystadROC van Flevoland
RotterdamZadkineTIO
SchipholTat opleidingenLaurentius College
TilburgDe Rooi Pannen
UtrechtTIO
ZaandamRegio College
ZwolleLandstede

MBO Amersfoort – Amersfoort

Tijdens deze BOL opleiding tot luchtvaartdienstverlener volg je lessen op school en in de praktijk. In het eerste jaar volg je bij de opleiding ‘Zelfstandig medewerker travel & hospitality’ (niveau 3). Daarna kun je doorstromen naar de opleiding ‘Luchtvaartdienstverlener. In totaal duurt de opleiding 3 jaar inclusief stage van 20 weken.

Aventus – Apeldoorn

Deze opleiding voor stewardess bij Aventus duurt in totaal 3 jaar. Het eerste 1,5 jaar volg je samen met studenten van Travel & Hospitality. Aan het einde van het tweede leer jaar loop je 20 weken stage. Je tweede stage is aan het einde van het derde leerjaar. Deze opleiding is MBO niveau 4 BOL opleiding. Wat betekend dat je zowel in de praktijk als in de klas leert.

SUMMA College – Eindhoven

Leren terwijl je de vliegtuigen ziet opstijgen? De opleiding tot luchtvaartdienstverlener bij Summa is gevestigd in de terminal van Eindhoven airport. In de eerste twee jaar van de opleiding loop je stage op Eindhoven airport. In het derde leerjaar kun je ook kiezen uit stageplaatsen op Schiphol of Brussels Airport. In totaal duurt deze opleiding 3 jaar waarvan je 40% les krijgt op school en 60% bestaat uit stages.

Noorderpoort – Groningen

Ben je opzoek naar een opleiding voor luchtvaartdienstverlener in het noorden van Nederland dan kun je bij Noorderpoort terecht. Tijdens deze BOL opleiding pas je alles dat je leert tijdens je opleiding toe in de praktijk. In totaal duurt de opleiding 3 jaar.

MBO College Airport – Hoofddorp

Bij het ROC in Hoofddorp kun je op twee momenten in het jaar instromen; januari en augustus. Deze opleiding tot luchtvaartdienstverlener duurt in totaal 3/3,5 jaar. Naast theorielessen zoals luchtvaartkunde, volg je ook veel praktijklessen waarin situaties aan boord van een vliegtuig worden nagespeeld. Er zitten twee stageperiodes in de opleiding waar je als je dat zou willen stage kan lopen in het buitenland.

Friesland College – Leeuwarden

Woon je in het noorden van Nederland dan kun je bij het Friesland college een opleiding doen voor Luchtvaartdienstverlener / steward(ess). Deze opleiding duurt 2 jaar en is voor mbo niveau 4. In deze opleiding doe je een keer een stage van vijf maanden op de grond of van zeven tot negen maanden in de lucht.

MBO College – Lelystad

In samenwerking met airport Lelystad kun je ook de opleiding tot steward en stewardess volgen. Deze opleiding duurt 3 jaar en begint in augustus. Naast de lessen in de klas, krijg je ook praktijklessen op Lelystad Airport of in het Aviodrome in Lelystad. Tijdens de opleiding loop je als hostess (floorwalken) op Schiphol, in een hotel in het buitenland (hospitality) en je eindstage is bij een vliegtuigmaatschappij of afhandelaar op Schiphol.

Zadkine – Rotterdam

De opleiding dienstverlener in de luchtvaart krijg je les in het centrum van Rotterdam. Naast de beroepsgerichte vakken zoals safety & security, frontoffice en topografie en algemene vakken zoals: Engels, Nederlands en rekenen. Kun je ook keuzevakken volgen. Deze vakken kies je aan het begin van het jaar uit en kun je online op je eigen tijdstip volgen. Op die manier maak je jouw opleiding nog persoonlijker. Daarnaast loop je twee keer stage in de praktijk.

De Rooi Pannen – Tilburg

Les krijgen in een Martinair vliegtuig? In Tilburg is het onderdeel van je opleiding. In 3 jaar krijg je les in passagier- en cabinevaardigheden, luchtvaartkunde en krijg les in Spaans, Duits en Engels. Naast lessen volg je ook stages op bijv. Eindhoven Airport. Daarnaast heeft de Rooi Pannen een eigen evenementenbureau en/of hostessteam waarbij je bijvoorbeeld gastheer/-vrouw kan werken bij evenementen.

Landstede – Zwolle

In de eerste tien weken van de opleiding luchtvaartdienstverlener in Zwolle maak je uitgebreid kennis met het beroep en de opleiding. Er zijn workshops, colleges, je leert theorie en krijgt praktijkopdrachten. Daarna maak je de keuze of deze opleiding echt bij je past. Vanaf het tweede jaar kun je keuzevakken toevoegen aan de opleiding. Naast lessen zijn er ook excursies en sportdagen.

De studieduur bij Landstede kan verschillen, afhankelijk van je eigen tempo kun je de opleiding in meer of minder tijd afronden. Vanaf schooljaar 2021 is de opleiding Luchtvaartdienstverlener tweetalig. Dit houdt in dat je zowel in het Nederlands als in het Engels les krijgt. Leerwerkervaring kun je opdoen bij oa Swissport, Menzies, KLM, Easyjet, Van der Valk hotels en NH Hotels.

Voor deze opleiding zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar (numerus fixus). Dit betekend dat de plekken ingevuld worden op volgorde van aanmelden.


Let op! Een afgeronde opleiding tot stewardess betekend niet dat je automatisch een baan als stewardess krijgt. Na het behalen van je diploma moet je solliciteren bij de luchtvaartmaatschappij om stewardess te worden. Een MBO opleiding tot stewardess biedt dus geen baangarantie. Heb je stage gelopen bij een luchtvaartmaatschappij dan kan dit wel helpen om aangenomen te worden omdat je ervaring en contacten hebt opgedaan.Ben je opzoek naar een opleiding tot grondstewardess lees dan deze blog.

Naast openbare stewardessenopleidingen zijn er ook privé opleidingen die je kunt volgen. Weten welke opleidingen dit zijn? We hebben ze in dit artikel even voor je op een rijtje gezet.