prive-stewardessenopleidingen
Cabin attendant,  Opleiding,  Privé opleiding,  Studie

Welke privé stewardessenopleidingen op MBO niveau zijn er?

Er zijn ook privé/particuliere opleiding te volgen om stewardess te worden. Er zijn verschillende redenen waarom je voor privé onderwijs zou kunnen kiezen. In deze blog delen we verschillende privé stewardessenopleidingen met je.


Wat is het verschil tussen een privé en openbare stewardessenopleiding?

Het eerste en direct een groot verschil tussen een openbare en privé school is het lesgeld dat je betaald voor de opleiding. Waar een openbare school subsidie krijgt vanuit de overheid, moet een privé school zelf het onderwijs betalen. Een privé opleiding kost al snel € 20.495,- per jaar. In vergelijking een openbare stewardessenopleiding kost €1216,- per jaar.

Daar tegenover staat dat privé scholen vaak kleinere klassen hanteren. Er is persoonlijk onderwijs doordat er veel persoonlijk contact is tussen docenten en medestudenten. Daarnaast zijn er meer contacturen: veel les en begeleidingsuren. Zoals je in het overzicht hieronder kunt zien is de opleidingsduur daardoor vaak aanzienlijk korter in plaats van drie/vier jaar kun je al binnen een paar maanden de opleiding afronden. Privé opleidingen zijn intensiever en daardoor minder lang.

TAT Opleidingen – Schiphol

De opleidingen bij TAT vallen onder het opleidingscentrum van de internationale luchtvaartorganisatie IATA (International Air Transport Association). Wereldwijd kent IATA zo’n 200 opleidingscentra. waarbij TAT de enige is die opleidingen aanbiedt voor cabine- en grondpersoneel in Nederland en België. De lessen worden gegeven op Schiphol en je kunt beginnen wanneer jij wilt.

Er zijn 8 verschillende opleidingen waaruit je kunt kiezen:

  1. Flex opleiding Grondsteward(ess) – 3 tot 12 maanden (flexibel studeren)
  2. Flex opleiding Allround luchtvaartdienstverlener – 3 tot 12 maanden (flexibel studeren)
  3. Flex opleiding Stewardess – 3 tot 12 maanden (flexibel studeren)
  4. Opleiding Grondstewardess – 6 maanden 1 dag per week.
  5. Opleiding SRH – 6 maanden 1 dag per week
  6. Opleiding Allround luchtvaartdienstverlener – 6 maanden 1 dag per week
  7. Opleiding Stewardess/steward – 6 maanden 1 dag per week
  8. Opleiding Airline & Tourism management – 7 maanden 3 dagen per week.

Let op! De minimale opleidingseis bij TAT is een MBO-3 / MBO-4 of Havo diploma. Daarnaast heb je geen recht op studiefinanciering en OV omdat de opleidingen vallen onder kort beroepsonderwijs.

TIO – Amsterdam/Utrecht/Rotterdam/Eindhoven/Hengelo

Een van de bekendste privé stewardessen opleiding kun je volgen bij het TIO. Op meerdere locaties in Nederland kun je bij TIO terecht voor het volgen van een stewardessenopleiding. Afhankelijk van je vooropleiding kun je bij Tio binnen 1 of jaar de opleiding tot stewardess afronden.

Laurentius college – Schiphol

Het Laurentius college bied verschillende opleidingen om stewardess te worden. Je kunt kiezen voor korte beroepsopleidingen maar ook erkende mbo-4 opleidingen. Je kunt zelfs opleidingen volgen op Curaçao! Starten kan op twee momenten in het jaar namelijk in februari & september. Tijdens de basisopleiding tot stewardess krijg je 5 maanden lang 1 dag per week les. Deze opleiding is zonder stage. Wil je een uitgebreidere opleiding doen dan kun je het ook combineren met reisleidster, hospitality en/of travel.


Let op! Een afgeronde opleiding tot stewardess betekend niet dat je automatisch een baan als stewardess krijgt. Na het behalen van je diploma moet je solliciteren bij de luchtvaartmaatschappij om stewardess te worden. Een MBO opleiding tot stewardess biedt dus geen baangarantie. Heb je stage gelopen bij een luchtvaartmaatschappij dan kan dit wel helpen om aangenomen te worden omdat je ervaring en contacten hebt opgedaan. Ben je opzoek naar een openbare opleiding tot grondstewardess lees dan deze blog.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.